Мини-чат
50

Неформальный сайт сотрудников ССМП г. Горловка

Дневник

Главная » 2010 » Апрель » 26 » Хто він - фельдшер?
22:18
Хто він - фельдшер?
Фельдшер - медичний працівник з середньою медичною освітою, що надає першу медичну та долікарську допомогу. В умовах самостійної роботи на ФАПі або "швидкої допомоги" самостійно призначає лікування, у разі необхідності консультує хворих у "вузьких" фахівців. Здійснює профілактичну та санітарно-протиепідемічну роботу.

Фельдшер в перекладі з німецької мови - польовий хірург (цирульник), який надавав допомогу пораненим під час військових дій.

Фельдшер може працювати на станціях та у відділеннях швидкої та невідкладної медичної допомоги у складі лікарських спеціалізованих, лікарських загальнопрофільних або самостійних фельдшерських бригад, на фельдшерсько-акушерських пунктах у сільській місцевості, в здравпунктах підприємств, установ транспортного сполучення (залізничний, повітряний і водний транспорт), військових частин, в лікарській амбулаторії, поліклініці.
У Росії і на Україні були відомі фельдшери як помічники військових лікарів вже з 17 століття, спочатку навчалися при військових, а з 1740 в окремих шпитальних та медичних школах. З середини 19 століття були засновані 3-річні фельдшерські школи при великих лікарнях, особливо військових. У Києві діяла фельдшерська школа з 1842. Після земської реформи фельдшерські школи з 1864 засновували земства; діяли також приватні школи.

Клас професії: Евристичний (творчий).

Умови праці: Працює в постійному контакті з людьми (крім фельдшера-лаборанта). Режим праці змінний, можливі цілодобові чергування, робота у святкові та вихідні дні. Праця сполучена зі значними фізичними і нервовими стресами.
Фельдшер повинен знати основи організації охорони здоров'я, основних напрямків медицини - терапії та педіатрії, хірургії та травматології, неврології та психіатрії, гінекології та акушерства, анестезіології та реаніматології, токсикології; методи обстеження і лікування хворих з поширеними захворюваннями, прийоми надання першої долікарської допомоги, методи догляду за хворими, інструкції із застосування медикаментів, правила дезінфекції, принципи медичної етики. Потрібні відмінні знання в галузі фармакології, хімії, біології, анатомії та фізіології людини.

Домінуюча професійна спрямованість: На роботу з людьми.

Необхідні якості, що забезпечують успішність у професії: Уміння ладнати з людьми. Товариськість. Доброзичливість. Емоційна стійкість. Самовладання. Відповідальність. Організованість. Гарна оперативна і довготривала пам'яті. Здатність концентрувати і розподіляти увагу. Гарна зорово-моторна координація, розвиток органів почуттів (кольоровідчуття, нюх, смак, дотик, тактильна чутливість). Здатність ефективно діяти в кризовій ситуації. Зібраність. Витривалість.

Медичні обмеження: Робота не рекомендується людям зі зниженим рівнем зору, слуху, які страждають на серцево-судинними і нервово-психічними захворюваннями, які мають алергію на лікарські засоби і є бактерія-і вірусоносієм.

Просмотров: 2159 | Добавил: HIM | Рейтинг: 0.0/0