Мини-чат
50

Неформальный сайт сотрудников ССМП г. Горловка

N 370 - Форум

[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Malkiel  
Форум » Нормативно-директивные документы » Нормативно-директивные документы » N 370 (Про єдину систему надання екстреної медичної допомоги)
N 370
HIMДата: Понедельник, 01.04.2013, 03:40 | Сообщение # 1
Old Hand
Группа: Администраторы
Сообщений: 28
Статус: Offline
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ01.06.2009N 370м.Київ
Про єдину систему надання екстреної медичної допомоги


З метою забезпечення доступності, своєчасності та підвищення якості екстреної медичної допомоги, що надається населенню України, зниження рівня інвалідності та смертності у разі нещасних випадків, травм та отруєння, гострих порушень життєвих функцій людини внаслідок серцево-судинних, інших захворювань, зменшення економічних втрат, спричинених тимчасовою та стійкою непрацездатністю, збереження здоров'я, врегулювання питань щодо єдиної системи надання екстреної медичної допомоги населенню України, удосконалення служби екстреної медичної допомоги та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2007 № 1290 "Про затвердження Державної програми створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги на період до 2010 року", статті 37 Основ законодавства України про охорону здоров'я

Наказую:
1. Затвердити:
1.1. Положення про єдину систему надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги (додається). 1.2. Положення про відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги лікарні (додається).
1.3.  Правила виклику бригад швидкої медичної допомоги (додаються).
1.4. Порядок госпіталізації пацієнтів бригадами швидкої медичної допомоги у лікувально-профілактичні установи (додається).
1.5. Порядок дій медичного персоналу швидкої медичної допомоги при ліквідації медичних наслідків надзвичайних ситуацій (масового ураження людей) (додається).
2. Встановити з 01.01.2010 року норматив надання екстреної медичної допомоги в межах 10-хвилинної транспортної доступності в містах та 20-хвилинної транспортної доступності у сільській місцевості з
урахуванням чисельності та густоти проживання населення, стану транспортних магістралей, інтенсивності руху транспорту.
3. Визначити Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров'я України головною установою, що надає організаційно-методичну допомогу та здійснює науковий супровід заходів щодо створення та функціонування єдиної системи екстреної медичної допомоги.
4. Покласти на територіальні центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф повноваження щодо розбудови, функціонування та управління елементами єдиної системи екстреної медичної допомоги на регіональному рівні.
5. Департаменту розвитку медичної допомоги подати в установленому порядку цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
6. Наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування. 7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Юрченка В. Д.

МіністрВ.М.Князевич
Затверджено Наказ Міністерства охорони здоров`я України 01.06.2009 № 370


 
HIMДата: Понедельник, 01.04.2013, 03:41 | Сообщение # 2
Old Hand
Группа: Администраторы
Сообщений: 28
Статус: Offline
Порядок дій медичного персоналу швидкої медичної допомоги при ліквідації медичних наслідків надзвичайних ситуацій (масового ураження людей)

1. Старший черговий медичний працівник станції (відділення) швидкої медичної допомоги:

1.1. Направляє на місце надзвичайної ситуації  залежно від характеру події, бригади першої черги (далі - Бригада 1) та спеціалізовані бригади  другої черги (далі – Бригада 2) територіальної
служби медицини катастроф (далі - Служба), а у разі їх відсутності - бригади швидкої медичної допомоги (далі - Бригада), визначивши старшу з них за організацію ліквідації медичних наслідків.

1.2. Про надзвичайну ситуацію, що виникла, та вжиті заходи повідомляє головного лікаря станції швидкої медичної допомоги, оперативних чергових: Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров’я обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій та Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Київської міської державної адміністрації (далі -Територіальні органи охорони здоров’я), територіальних органів Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, штабу Цивільної оборони, а у разі необхідності -  головного державного санітарного лікаря території, на якій виникла надзвичайна ситуація.

1.3. У разі наявності великої кількості постраждалих направляє до місця події оперативно-штабну бригаду територіального підрозділу служби швидкої медичної допомоги, а в нічний час, вихідні, святкові та неробочі дні - оперативну групу місцевого Територіального органу охорони здоров’я для забезпечення оперативного управління ресурсами швидкої медичної допомоги та взаємодії з аварійно-рятувальними службами, представниками правоохоронних органів та місцевими державними
адміністраціями території, де сталася надзвичайна ситуація. У разі необхідності направляє додаткові Бригади.

1.4. Інформує керівництво або черговий медичний персонал лікувально–профілактичних закладів про орієнтовну кількість постраждалих та медичні наслідки з метою підготовки (перепрофілювання)
лікувально–профілактичних закладів до прийому пацієнтів.

1.5. При надходженні нової інформації про зміну обстановки на місці надзвичайної ситуації своєчасно інформує посадових осіб, зазначених у пункті 1.2 цього Порядку.

1.6. Забезпечує доставку до місця події необхідного аварійного запасу медикаментів, перев’язувального матеріалу, інструментарію, медичної апаратури тощо.

1.7. Подає до Територіальних органів управління охорони здоров’я поточну та заключну інформацію про обсяги санітарних втрат, дані про госпіталізованих осіб, кількість залучених Бригад 1, Бригад 2,
Бригад та лікувально–профілактичних закладів.

2.  Диспетчер по прийому викликів
2.1. Отримавши від абонента інформацію щодо випадку масового ураження людей, реєструє в карті виклику орієнтовну причину, орієнтовну  кількість постраждалих, адресу місця надзвичайної ситуації,
телефон, прізвище (по можливості - посаду) особи, яка викликає, і особисто подає її старшому диспетчеру та повідомляє про це завідувача оперативного відділу, а у разі їого відсутності - чергового медичного працівника оперативного відділу.

2.2. Направляє до місця події необхідну кількість Бригад 1 Служби.

2.3. Забезпечує оперативний зв’язок з направленими Бригадами 1 та Бригадами.

2.4. Негайно повідомляє отриману від Бригад 1, Бригад 2 та Бригад інформацію про хід виконання виклику старшого чергового медичного працівника станції (відділення) швидкої медичної допомоги.

3. Керівник Бригади, яка першою прибула до місця події:

3.1. Негайно повідомляє старшого чергового медичного працівника підрозділу швидкої медичної допомоги щодо характеристики події, орієнтовної кількості та стану постраждалих, проводить медичне сортування.

3.2. Надає диспетчеру інформацію щодо необхідності направлення додаткових Бригад 1, Бригад 2, Бригад, організовує надання екстреної медичної допомоги пацієнтам до прибуття на місце події
відповідального працівника станції швидкої медичної допомоги з організації ліквідації медичних наслідків надзвичайної ситуації.3.3. Інформує відповідального працівника станції швидкої медичної допомоги або керівника оперативної групи місцевого Територіального органу охорони здоров’я, який прибув на місце надзвичайної ситуації, про кількість постраждалих, їх стан, характер уражень, вжиті заходи та передає йому керівництво подальшими роботами і діє за його вказівками.

Директор Департаменту розвитку медичної допомоги                                                М.П. Жданова




 
HIMДата: Понедельник, 01.04.2013, 03:54 | Сообщение # 3
Old Hand
Группа: Администраторы
Сообщений: 28
Статус: Offline
ПРАВИЛА вызова бригад скорой медицинской помощи (Утверждено Приказом МОЗ Украины 01.06.2009 N 370)

Вызов Бригады осуществляется с любого телефона набором номера вызова экстренных служб (103, 112) по всей территории Украины или при личном обращении граждан в подразделения скорой медицинской помощи.

Бригаду может быть вызвано в случаях:

- Потери сознания;
- Судороги;
- Внезапного расстройства дыхания;
- Внезапной боли в грудной клетке;
- Острой боли в брюшной полости и поясничном отделе;
- Головной боли, что сопровождается головокружением или тошнотой;
- Нарушение речи, слабости в конечностях, возникшие внезапно;
- Гипо-и гипергликемической запятой;
- Гипертермического синдрома;
- Наружного кровотечения, рвота кровью
- Признаков острого отравления;
- Нарушение течения беременности (преждевременные роды, кровотечение и т.д.);

- Анафилактической реакции, вызванной различными факторами, в том числе укусами
- насекомых;

- Укусов змей;
- Укусов животных;
- Всех видов травм (ранения, переломы, ожоги, тяжелые ушибы, травмы головы и т.д.);
- Связанных с неотложной стоматологией;
- Несчастных случаев, в том числе обусловленных воздействием дыма, огня и пламени, электрического тока, молнии, связанных с транспортными средствами;
- Теплового удара, переохлаждения;
- Асфиксии всех видов (утопление, попадание инородных тел в дыхательные пути, удушение);
- Последствий преступного нападения;
- Чрезвычайных ситуаций техногенного и природного характера;
- Острых психических расстройств (с поведением, опасным для жизни больного и / или окружающих);
- Других состояниях, угрожающих жизни и здоровью человека;
- Осуществление межбольничных перевозок больных, нуждающихся медицинского сопровождения (вызывает врач медицинского учреждения).
см. далее


 
HIMДата: Понедельник, 01.04.2013, 03:54 | Сообщение # 4
Old Hand
Группа: Администраторы
Сообщений: 28
Статус: Offline
Лица, которые вызывают Бригаду (больной, пострадавший, родственники или другие лица), имеют:
- Ответить на все вопросы диспетчера, который принимает вызов;

- Назвать точный адрес вызова (район, населенный пункт, улицу, номер дома, квартиры, этаж, код и номер подъезда), в случае если местонахождение улицы или дома неизвестны, необходимо уточнить пути подъезда к адресу или месту происшествия и его общеизвестные ориентиры;

- Назвать фамилию, пол, возраст больного или пострадавшего, если паспортные данные больного или пострадавшего неизвестны, необходимо указать его пол и ориентировочный возраст;

- Описать жалобы больного или пострадавшего;

- Сообщить, кто и с какого номера телефона вызывает Бригаду;

- По возможности обеспечить Бригаде беспрепятственный доступ к больного или пострадавшего, необходимые условия для оказания медицинской помощи;

- В случае вызова Бригады в помещение, где находится лицо, требующее оказания неотложной помощи, изолировать животных, которые могут осложнить оказание медицинской помощи больному или пострадавшему, а также нанести вред здоровью и имуществу членов Бригады;

- По возможности содействовать в транспортировке больного или пострадавшего в санитарный автомобиль;

- В случае госпитализации больного или пострадавшего в ЛПУ желательно иметь при себе любой документ, удостоверяющий его личность.


 
HIMДата: Понедельник, 01.04.2013, 04:10 | Сообщение # 5
Old Hand
Группа: Администраторы
Сообщений: 28
Статус: Offline
Порядок госпіталізації пацієнтів
бригадами швидкої медичної допомоги
у лікувально-профілактичні установи


1. Госпіталізація пацієнтів за невідкладними станами здійснюється цілодобово бригадами швидкої медичної допомоги (далі - Бригада).
2. Рішення про екстрену госпіталізацію приймає керівник Бригади. Після огляду та надання медичної допомоги керівник Бригади у разі наявності показань повинен отримати згоду пацієнта (його родичів або законних представників) на госпіталізацію.
3. Бригада здійснює екстрену госпіталізацію за формою № 114/о "Супровідний листок станції швидкої медичної допомоги", затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 05.08.99 № 197 (далі - форма № 114/о), за направленням/ордером на екстрену/планову госпіталізацію лікувально-профілактичного закладу.
4. Рішення про спосіб транспортування пацієнта приймає керівник Бригади.
5. Протягом усього часу транспортування медичні працівники Бригади повинні перебувати поряд із пацієнтом.
6. Екстрена госпіталізація здійснюється за місцем випадку у найближчий профільний черговий лікувально-профілактичний заклад.
7. У разі госпіталізації пацієнта у тяжкому стані Бригада повинна попередити лікувально-профілактичний заклад, до якого транспортується пацієнт, про орієнтовний час прибуття Бригади, попередній діагноз.
8. Усі пацієнти, які доставлені до лікувально-профілактичного закладу Бригадами або звернулись самостійно, підлягають обов’язковому прийому черговим медичним персоналом приймального відділення/відділення невідкладної медичної допомоги незалежно від місця проживання, реєстрації, наявності чи відсутності документів, що засвідчують особу пацієнта.
9. Керівник Бригади у разі затримки в приймальному відділенні/відділенні невідкладної медичної допомоги понад 15 хвилин повинен повідомити про це старшого чергового медичного працівника підрозділу швидкої медичної допомоги.
10. Керівник Бригади повинен чітко та розбірливо заповнити всі пункти форми № 114/о, вказавши обсяг наданої допомоги, та передати її черговому лікарю приймального відділення/відділення невідкладною медичної допомоги.


 
HIMДата: Понедельник, 01.04.2013, 04:10 | Сообщение # 6
Old Hand
Группа: Администраторы
Сообщений: 28
Статус: Offline
11. У разі якщо пацієнт доставлений у важкому стані в приймальне відділення/відділення невідкладної медичної допомоги лікарні, в якій відсутні спеціалізовані відділення, йому повинна бути надана екстрена (невідкладна) медична допомога, і тільки після стабілізації стану може вирішуватись питання щодо подальшого транспортування у відповідне відділення іншого лікувально-профілактичного закладу Бригадою.
12. Подальше транспортування пацієнта Бригадою проводиться тільки з дозволу старшого чергового медичного працівника підрозділу швидкої медичної допомоги.
13. У разі якщо пацієнт доставлений у важкому стані, з розладом свідомості або у стані алкогольного сп’яніння, керівник Бригади повинен зробити перепис документів і цінностей пацієнта з відповідним записом у формі № 110/о «Карта виїзду швидкої медичної допомоги», затвердженій наказом Міністерства охорони здоров’я України від 05.08.99 № 197 (далі - форма № 110/о), та у формі № 114/о та обов’язковим підписом у карті виїзду чергового медичного працівника приймального відділення/відділення невідкладною медичної допомоги лікувального закладу про прийом документів і цінностей пацієнта.
14. У разі якщо пацієнт був оглянутий у приймальному відділенні/відділенні невідкладної медичної допомоги кількома спеціалістами, у формі № 110/о вказуються поставлені кожним спеціалістом діагнози та час огляду.
15. У разі відмови у прийомі та необхідності транспортування пацієнта до іншої лікувальної установи “Супровідний листок станції швидкої медичної допомоги” залишається в приймальному відділенні/відділення невідкладної медичної допомоги, а у карті виїзду Бригади черговий лікар приймального відділення/відділення невідкладної медичної допомоги записує обґрунтовану відмову в госпіталізації та дублює її в новому супровідному листку, з яким пацієнт буде доставлений до іншої лікувальної установи.
16. У випадках, коли смерть пацієнта настала в салоні санітарного автомобіля, керівник Бригади повідомляє старшого чергового медичного працівника підрозділу швидкої медичної допомоги, труп доставляється цією ж Бригадою до моргу після отримання направлення для транспортування трупа до моргу районним/міським відділом Міністерства внутрішніх справ, на території якого констатовано смерть. Керівник Бригади передає у морг форму № 114/о.
17. Після того як пацієнт був прийнятий у лікувальний заклад, керівник Бригади повинен негайно:
а) повідомити в оперативний відділ (диспетчерську) назву та номер лікарні, назву відділення та час госпіталізації з відповідним записом та номером реєстрації в карті виїзду Бригади;
б) передати дані про відмову від госпіталізації після надання невідкладної медичної допомоги або у разі відсутності медичних показань для госпіталізації в оперативний відділ (диспетчерську) підрозділу швидкої медичної допомоги.
18. У випадку виявлення (підозри) у пацієнта карантинної інфекції, Бригада діє відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров'я України.

Директор Департаменту
розвитку медичної допомоги М.П. Жданова


 
Форум » Нормативно-директивные документы » Нормативно-директивные документы » N 370 (Про єдину систему надання екстреної медичної допомоги)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: